Om kirkekunst

Thomas Becket's relikvieskrin. Limoge-arbeid fra 12.årh. Musée national du Moyen Âge. Wikimedia Commons.

 

Eldre kirkekunst representerer en kulturskatt uten sidestykke. Her er gull og edelstener og mesterlig håndverk. Men også folkekunst og verk fra lokale bygdekunstnere. Kirkekunsten rommer både maleri, skulptur, arkitektur, manuskriptilluminasjoner, kirketekstiler og liturgiske gjenstander.

Men hva forteller disse verkene egentlig om? Hva forteller de om menneskenes liv og deres trosforestillinger? Om helgenkult og dogmelære? Om liv og død og evighet? For de fleste er fortidens ikonografi et ukjent språk. Ved å tolke symboler og identifisere helgener og attributter kan vi nærme oss det budskap bildene en gang var ment å formidle. Kirkekunsten er selvfølgelig forankret i teologi, men også knyttet til folketro og legender, til makt og politikk. Det handler om djevler og demoner, men også om hele den himmelske hærskare som kom mennesket til unnsetning i nødens stund. Det er et spennende og dramatisk univers!

Først når vi blir kjent med kirkekunstens billedspråk, blir bildene meningsbærende. Kirkekunsten er en døråpner til vår mentalitetshistorie, og bygger bro mellom fortid og nåtid og setter lokale kultgjenstander inn i en større europeisk sammenheng.

 

Katalansk alterfrontale (detalj) med St. Mikael. Malt av "Soriguerola-mesteren", 13.årh. Museu Nacional d'Art de Catalunya. Wikimedia Commons.